Asumarea responsabilitatii

“Most people do not really want freedom, because freedom involves responsibility, and most people are frightened of responsibility”. Cata dreptate are Sigmund Freud in aceste cuvinte.

Dupa multi ani lucrati in corporatii si viata petrecuta in afara lor ca fin observator al celor din jur, pot sa va spun ca asumarea responsabilitatii este unul dintre cele mai interesante aspecte ale vietilor noastre. Este un proces complex care se bazeaza pe cunoasterea de sine, pe intelegerea impactului pe care actiunile noastre il au asupra celor din jurul nostru dar chiar si asupra noastra. Daca nu intelegem acest lucru atunci vom cauta vinovati in afara noastra, vom cauta sa aratam cu degetul si nu vom intelege ca mare parte din ceea ce se intampla porneste chiar de la actiunile noastre.

In viata de zi cu zi probabil ca e mai greu sa realizezi in ce fel mediul din jurul tau este afectat (pozitiv sau negativ) de actiunile tale insa intr-o corporatie acest lucru se observa foarte usor. De la decizii luate care au dus la efecte opuse celor asteptate iar apoi factorul de decizie nu mai recunoaste decizia sau spune ca informatiile primite, in baza carora a luat acea decizie, au fost eronate pana la cele mai simple actiuni (ex. estimarea unui termen pentru o actiune proprie), toate sunt intalnite frecvent, ne consuma energie si timp in tot ce facem.

Ne intrebam de ce foarte multi nu isi asuma responsabilitatea pentru deciziile luate. Aici putem include nenumarati factori dar printre cei mai frecventi as numi: teama de pedeapsa, teama de a nu parea vulnerabili sau slabi, etc.

In concluzie, asumarea responsabilitatii inseamna sa fii dispus sa faci orice tine de tine pentru a schimba o situatie care nu iti place, realizand ca nimeni altcineva nu este responsabil de ceea ce ti se intampla. Atunci cand nu realizam acest lucru, ne este teama sa fim liberi pentru ca a fi total liber inseamna sa luam decizii iar a lua decizii nu este deloc un proces simplu. E mai usor sa lasi responsabilitatea deciziei pe umerii altcuiva iar daca efectele nu sunt cele asteptate, sa poti arata cu degetul spre cel care si-a asumat decizia respective.

Asumarea deciziei reprezinta arta de a trai in present, de a ne asuma efectele faptelor proprii insa fara a cadea in capcana autoinvinovatirii pentru ca atunci increderea de sine, respectul fata de persoana proprie vor scadea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s